Nieuwenhovenwinning

19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen als aanhorigheid van het 300715. De hoeve werd net als de andere aanhorigheden van het kasteel Nieuwenhoven opgetrokken rond 1850, kadastraal geregistreerd in 1853 als eigendom van baron Whettnall. Nadien onderging de hoeve verschillende vergrotingen onder andere rond 1880.

Vandaag zijn de hoevegebouwen grotendeels bewaard maar volledig gerenoveerd en aangepast. Belangrijk bij deze hoeve is de bewaarde noordelijke schermgevel van de schuur of stalling die zichtbaar is vanuit het park Nieuwenhoven, meer bepaald vanuit het kasteel en vanop de nieuwe toegangsweg uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De gevel kreeg een zelfde maar vereenvoudigde uitwerking met neogotische reminiscenties als de zuidelijke schermgevels van de hoeve van het kasteel die ook zichtbaar zijn vanop de nieuwe toegangsweg tot het kasteel.

Ten oosten T-vormig volume waarin zich het woonhuis bevindt, tot voor de renovatie bestonden delen hiervan uit vakwerkbouw. Ten zuiden hiervan een voormalige stalling of schuur (?). De volumes werden grotendeels bewaard evenals de belangrijke elementen zoals de zware omlijstingen in natuursteen (Maastrichtersteen en blauwe kalksteen). Ten westen haaks op de straat groot stal- of schuurvolume onder overkragend pannen zadeldak. Deze stal is het gaafst bewaard en is belangrijk omwille van zijn verzorgd uitgewerkte noordelijke gevel zichtbaar vanuit het kasteeldomein Nieuwenhoven. De zuidelijke gevel hiervan is veel eenvoudiger uitgewerkt. Rondboogvormige muuropeningen waarvan de deuren met een omlijsting van zware blauwe kalksteen. Noordelijke puntgevel met rondboogvormige spaarvelden en boogfries. Interieur met bewaarde bakstenen troggewelven tussen I-profielen.


Bron     : -
Auteurs :  Verwinnen, Katrien
Datum  : 2015

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Nieuwenhovenwinning [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/300715 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Baltus, Louis (Henri), nijveraar

Sint-Truiden 22.05.1846 Sint-Truiden 15.11.1919 , x Jeanne Vinckenbosch.

Zoon van handelaar Pierre Guillaume en Marie Cathérine Hubertine Damen, Grote Markt.  

Rijksmiddelbare school Sint-Truiden. Groot- en kleinhandel in koloniale waren 1842, samen met broer Richard. Gebouw met magazijnen, koffiebranderij en burelen 1893 Stationsplein. Winkelhuis ‘In Den Olifant ’, Grote Markt. Verblijf in Luik. Medeorganisator Wereldtentoonstelling Luik 1905 en Provinciale tentoonstelling Sint-Truiden 1907. Lid Hoge raad nijverheid en arbeid 1897, ondervoorzitter Handelskamer Limburg. 


Verzameling Roger Moermans



1881



Oom van kunstschilder Georges, schoonvader van Lambert Keyenberg en … van Maria Nys, vrouw van Aldous Huxley.  

Tabaksmerk ‘Sutlab ’ 1912, naamomkering. Schepen Dejonghstraat, latere notariaat Vreven en restaurant Stadt van Luyck. 

 Publ.: Maandblad van het huis L. Baltus “In den Olifant" St-Truiden, jg. 1, nr. 1, maart 1913; Grafmonument Schurhoven.
Info: Danny Gennez.
Lit.: De Tram, 13.02.1897.