19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen als aanhorigheid van het 300715. De hoeve werd net als de andere aanhorigheden van het kasteel Nieuwenhoven opgetrokken rond 1850, kadastraal geregistreerd in 1853 als eigendom van baron Whettnall. Nadien onderging de hoeve verschillende vergrotingen onder andere rond 1880.
Vandaag zijn de hoevegebouwen grotendeels bewaard maar volledig gerenoveerd en aangepast. Belangrijk bij deze hoeve is de bewaarde noordelijke schermgevel van de schuur of stalling die zichtbaar is vanuit het park Nieuwenhoven, meer bepaald vanuit het kasteel en vanop de nieuwe toegangsweg uit het laatste kwart van de 19de eeuw. De gevel kreeg een zelfde maar vereenvoudigde uitwerking met neogotische reminiscenties als de zuidelijke schermgevels van de hoeve van het kasteel die ook zichtbaar zijn vanop de nieuwe toegangsweg tot het kasteel.
Ten oosten T-vormig volume waarin zich het woonhuis bevindt, tot voor de renovatie bestonden delen hiervan uit vakwerkbouw. Ten zuiden hiervan een voormalige stalling of schuur (?). De volumes werden grotendeels bewaard evenals de belangrijke elementen zoals de zware omlijstingen in natuursteen (Maastrichtersteen en blauwe kalksteen). Ten westen haaks op de straat groot stal- of schuurvolume onder overkragend pannen zadeldak. Deze stal is het gaafst bewaard en is belangrijk omwille van zijn verzorgd uitgewerkte noordelijke gevel zichtbaar vanuit het kasteeldomein Nieuwenhoven. De zuidelijke gevel hiervan is veel eenvoudiger uitgewerkt. Rondboogvormige muuropeningen waarvan de deuren met een omlijsting van zware blauwe kalksteen. Noordelijke puntgevel met rondboogvormige spaarvelden en boogfries. Interieur met bewaarde bakstenen troggewelven tussen I-profielen.
Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Nieuwenhovenwinning [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/300715 Geraadpleegd op 12-11-2019
Een rijke erfgoedstad als Sint-Truiden, tot zowat 1860 de grootste in Limburg, telt heel wat instellingen, kringen en particulieren met een hart voor het lokale erfgoed. Sinds einde jaren 1990 duiken de eerste lokale websites op en sinds begin jaren 2010 biedt het sociale medium Facebook kans om oude foto's of documenten te delen en daarop te reageren.
Een degelijke gereedschapskist voor de beginnende vorser (of student of studiebureau) lokale geschiedenis biedt de Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden op de website . Vooral linken naar historische kaarten en publicaties over onze stad. Mét inhoudsopgaven van lokale heemkundige tijdschriften.
Bij de Facebookgroepen zijn voor groot Sint-Truiden einde 2019 interessant:
www.facebook.be/Sint-Truiden:VROEGERenNU (Henri Vanelderen en Dirk Massa)
www.facebook.be/AbdijSint-Truiden:OraetLabora (Paul Koekenbergh, Ivo Breesch, Luc Renson en Puck Claes, 2015)
www.facebook.be/SintTruidensErfgoedOverleg (2013)
www.facebook.be/MINSEvanSintrùin (André Pictoel, 2018)
www.facebook.be/StratenvanSint-Truiden (André Pitcoel en Fréderic Bay, 2014)
www.facebook.be/Trudonensia (Rohnny Rekoms, 2018, verkoop)
www.facebook.be/Sint-TruidenindeGrooteOorlog (Rohnny Rekoms, 2015)
www.facebook.be/IkwooninSint-Truiden (Veerle Raedschelders, Rudi Appeltants, Ludwig Appeltants e.a.)