Een kort filmpje als uitleg

Sint-Truiden heeft vele interessante plekken, personen, objecten en verhalen. Die heb je ondertussen op deze website ontdekt.

  • Via deze routes kan je helemaal onderduiken in onze geschiedenis.
  • Kies een wandeling en open die op je smartphone.
  • Sta toe dat je smartphone je locatie mag gebruiken.
  • Jij bent het oranje icoontje.
  • De A linksboven opent de uitgeschreven route. Met ‘X’ rechtsboven sluit je die weer.
  • Klik op de icoontjes voor de uitleg.
  • Geniet van je wandeling.

Bevingen - kerkom

Open de route

Kunstroute

Open de route

Sint-Truiden by Lights

Open de route

Trudowandeling centrum

Open de route

Wilderen - Duras

Open de route

Zepperen - Ordingen

Open de route
ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.