ERFGOUD

Historische verhalen uit Sint-Truiden

Historische verhalen

Volksverhalen

Plagen en Volksgezondheid

ONTDEKKING VAN DE DAG

Barbanson, een heldennaam bij het toegangshek

Barbanson, een heldennaam bij het toegangshek

Het vliegveld en thuishaven van het Vervolmakingscentrum van de Luchtmacht respectievelijk in Brustem en in Bevingen ontvingen op 3 december 1982 officieel de benaming ‘Kwartier Kandidaat-Reserveonderluitenant Barbanson’. In 1996 werden beide verlaten door de luchtmacht. Het kwartier Bevingen werd deels een Onthaalcentrum voor vluchtelingen (FEDASIL).

Het is de gewoonte om kazernes van de Belgische Krijgsmacht namen te geven van gesneuvelde militairen met een bijzondere staat van verdienste.


Jean-Jacques Barbanson  werd geboren te Parijs op 19 december 1915. Op 31 augustus 1938 nam hij dienst bij de Belgische Militaire Luchtvaart. Eerst behaalde hij zijn brevet als waarnemer en in juli 1939 ging hij over naar Goetsenhoven om zijn opleiding als officier te voltooien. In januari 1940 vroeg Adjudant Barbanson om aan een opleiding als piloot te mogen beginnen wat hem werd toegestaan. In de vroege morgen van 10 mei 1940 was hij aanwezig op het vliegveld van Goetsenhoven als de Luftwaffe het vliegveld aanviel. Adjudant Barbanson raakt gekwetst maar desondanks probeerde hij het vuur in een hangar te bestrijden. Bij deze actie kwam hij om het leven.


Kijk: \nwww.airbase-st-trond.be\nhttps://belgiummilitary.wordpress.com, Ludo Michielsen.