ERFGOUD

Leopold II-straat

Bonaers, Albert (Emile Paul), militair

Voorzitter eenheidsfront oud-strijders

Aerts, Henri

De kleine 'Poeke' Aerts was piste-specialist

Claes, (Marie Josephe Antoine) René, nijveraar

Zoon van de gekende vastgoedontwikkelaar Frans Claes-Lekens. Ontsnapte aan Duits krijgsgevangenschap in 1914 en medestichter nv Kredietmaatschappij Sint-Trudo in 1925

Claes, François (Toussaint), nijveraar

Aannemer Frans Claes-Lekens ontwikkelde een indrukwekkende reeks van bedrijvigheden in de bouw. In de Belle Epoque ontwikkelde hij het stationskwartier, in het Interbellum de wijk Nieuw-Sint-Truiden

Leopold II straat 26

Het eclectische huis Leopold II-straat 26 vormt de hoek met de Prins-Albertlaan. Het wordt bekroond door een grillig gevormde koepel. De gevel is voorzien van art-nouveau mozaïken met allegorische voorstellingen met betrekking tot handel en nijverheid. We onderscheiden de spoorwegen en de scheepvaart.

Leopold II straat 36

Het meest opvallende pand op het 'squareke' is het huis nummer 36, een mooi voorbeeld van art-nouveaustijl. Op de erker is het gedateerd '1911'. Mooie panelen met mozaieken van geglazuurde tegels stellen de vier jaargetijden en de godin van de Tijd met zandloper voor. Op de achtergrond een piramide, een tempelrue en een vliegtuig. De houten erker wordt bekroond door een balkon met smeedijzeren hek.

Leopold II straat 70

Bij het huis Leopold II-straat nr. 70 merken we een steen beneden in de gevel. Deze steen verwijst naar de eerste steenlegging in aanwezigheid van koning Leopold II op 25 juli 1897.

Stationsstraat 26

Dit bakstenen gebouw met gecementeerde gevel en centrale poort, een breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen, was het hotel Saint-Jacques, vernoemd naar de overleden vader van uitbater Albert Ilsbroeks. De centrale poort bood toegang voor de koetsen van de bezoekers naar de achtergelegen stallen. In de jaren vóór de provinciale tentoonstelling van 1907 werd een Salle pour Sociétés achteraan bijgebouwd. Dit complex werd in 1927 door de stad aangekocht voor de stedelijke muziekschool. Na de brand van Ciné Patria in de Minderbroedersstraat tijdens WO II, vond deze bioscoop ook onderdak in de zaal. Na de verhuis van de muziekschool naar het huis Claes in de Leopold II-straat, werd het pand verkocht. Het is intussen mooi gerestaureerd als tandartspraktijk en woning.

Stationsstraat 8, woning

Alleenstaand herenhuis, gelegen op de hoek van de Leopold II-straat. Het huis ligt schuin en achteruit ten opzichte van de rooilijn. In de voortuin staat een monumentale wilde kastanjeboom. De tuin is afgesloten door een smeedijzeren hek met initialen C en L, op een laag bakstenen muurtje.

Wilmots, Juliaan (Hendrik Ghislenus), muziekacademiedirecteur

Dit beeld van de hand van Gerard Moonen, brengt hulde aan Juliaan Wilmots (1936-2000). Deze Truiense musicus en dirigent-stichter van het Ensemble Henric van Veldeke, bouwde doorheen de jaren een indrukwekkende muziekcarrie op. Zo was hij niet alleen directeur van de muziekacademie van Sint-Truiden en docent aan het Brusselse Conservatorium, maar schreef als componist ook talrijke orkestraties voor samenzangliederen.

Zichten Stationsplein

Het stationsplein rond 1900 met op de voorgrond een fontein geflankeerd door twee gaslantaarns, aangelegd bij de ingebruikname van de waterdistributie in 1896. In de Stationsstraat zijn reeds tal van huizen gebouwd, inclusief twee imposante hoekhuizen. De latere Koningin- Astridstraat is op dat moment nog braakliggend terrein (links op de foto). De huizen links op de achtergrond liggen in de Leopold II-straat. De magazijnen Baltus op het stationsplein rond 1900. Het gebouw in vakwerk rechts op de foto zal spoedig plaats moeten ruimen voor de aanleg van de Prins Albertlaan. Het 'Grand Hotel St-Franis' in 1907. Bemerk op de achtergrond het in opbouw zijnde christen werkmanshuis en het toegangspaviljoen van de Provinciale Tentoonstelling.