ERFGOUD

gouverneur

Abtsvleugel

De inrijpoort leidt naar een mooi bebloemde erekoer. Enkel de linkervleugel, de abtsvleugel is midden 18de eeuw ontworpen door L.B. Dewez, eerste architect van Karel Alexander van Lotharingen, gouverneur-generaal van de Oostenrijkse Nederlanden te Brussel. De overige vleugels werden na 1840 in dezelfde stijl heropgebouwd naar plannen van architect L. Roelandt. Bij de abtsvleugel werd de buitenmuur tot aan de trap afgewerkt met arduinen pilasters. Zij beklemtonen het publieke gedeelte van de gelijkvloerse verdieping met de keizerszaal en de hal. In deze hal vallen vooral de 19de-eeuwse sobere eiken trap in Lodewijk-XVI-stijl op, een houten Eucheriusbeeld van de 17de- eeuwse Luikse beeldhouwer J. Delcour en een kruisafneming, werk van een leerling van P.P. Rubens. De keizerszaal was de ontvangstzaal van de abt. De plafondschildering van de Italiaan G.A. Caldelli stelt Jozef voor als onderkoning van Egypte, die zijn vader en broers ontvangt. In een aanpalende kamer kan men een 18de-eeuwse boekenkast in Luikse rococostijl en een paneelschildering van Pieter Coecke van Aelst bewonderen. In de kelder van de abtsvleugel bevindt zich het Historisch Centrum van de Luchtmachtbasis Brustem, een plek voor geïnteresseerden in de Luchtmacht tijdens en na de tweede wereldoorlog.

Bertrand, Alfred (Alfons Elisabeth)

ACW-er Fred Bertrand werd minister van verkeer en was de vader van gouverneur Hilde Houben-Bertrand

Bevingen-Dorp

Langs de oude weg naar Montenaken, de steenweg naar Namen en westelijk van de Cicindria ligt Bevingen, sterk bepaald door de Sint-Lambertuskerk en het 19de-eeuwse kasteeldomein Rochendaal. Het dorp kwam als Luiks eilandje in Loon al in 1795 bij de stad Sint-Truiden.

Burgemeesters

Burgemeester In het stadhuis op de Grote Markt is in 2016 een ‘Wall of Fame’ geplaatst met de portretten van alle officiële burgemeeste...

De Lamberts (- Cortenbach), baron Werner (Joseph), gouverneur

Militair en provinciegouverneur in Oost-Vlaanderen en Limburg, kasteelheer Terkelen

de Pitteurs Hiegaerts, baron Edmond (Charles Joseph Théodore), diplomaat

ST 11.01.1831  – Sint-Petersburg 15.09.1896 , x gravin Mathilde d’Arschot-Schoonhoven, xx Maria Feodorovna de Tzernichoff&nbsp...

de Pitteurs Hiegaerts, baron Henri (Theodore Jules), gouverneur

Sint-Truiden 27.01.1834  Brussel 29.12.1917  1855 nicht barones Sophie de Pitteurs-Hiégaerts van Ordingen  1879 ba...

De Tongersesteenweg (1817), ruggengraat van Limburgs-Haspengouw

Sinds 1817 vormt een steenweg de hoofdas Sint-Truiden-Borgloon-Tienen.

Expo 1907

Het hoogtepunt in de recente geschiedenis van Sint-Truiden is ongetwijfeld de Provinciale Tentoonstelling in 1907

Henriette d' Oultremont

Henriette d Oultremont Een omstreden huwelijk L.Roppe De figuranten waren Willem I van Oranj...

Het stadhuis van Sint-Truiden

Het stadhuis verenigt drie gebouwen: een hal die van buitenaf niet zichtbaar is, een hallentoren en een stadhuis. De eerste hal dateert van 1366. Niet toevallig lag ze op de scheidingslijn tussen de twee stadsdelen. Zo genoten abt en prins-bisschop van de inkomsten. De hal zoals ze bewaard bleef in de onderbouw van het stadhuis, kreeg haar huidig uitzicht in 1755. De renaissancegewelven, die de oorspronkelijke houten zoldering vervingen, werden in 1930 ontpleisterd en in 2010 opnieuw gerestaureerd en geverfd. Na de laatste restauratie kreeg het stadhuis ook opnieuw zijn oorspronkelijke rode kleur. Het interieur van het stadhuis heeft stucwerk in Lodewijk-XVI-stijl, uitgevoerd door de Luikse beeldhouwer-stukadoor A.Vivroux. De pijlers van de balkonzaal zijn versierd met bladslingers en motieven ontleend aan kunsten en ambachten. In de oude raadzaal valt een prachtige rococoschoorsteenmantel op, uitgevoerd in rode marmer, met erboven een schilderij van de Luikse schilder J.B. Coclers 'Vrede en Gerechtigheid'. De stookvloer bestaat uit op hun kant ingestoken leien, in stervorm gelegd. Het interieur van het stadhuis werd in 2011 volledig gerestaureerd en kreeg terug een meer oorspronkelijke indeling van voor de restauratie van 1934. Op de gelijkvloerse verdieping bevindt zich toerisme Sint-Truiden.

IJzeren kruisen

Gouverneur-generaal von Bissing, zelf cavalerie-officier, bezocht één jaar na de inval van augustus 1914 de gesneuvelden van de schermutselingen in Sint-Truiden en Halen.

Park van het Speelhof

Openbaar stedelijk domein van circa 11 ha, uit de tweede helft van de 18de en de eerste helft van de 19de eeuw; voormalig...

Renaerts, Eligius (Ludovicus) "Eloi", politicus

Eloi Renaerts, telg in een familie van 'koemeesters' of zelhelpers bij veeziekten, verhuisde naar de stad. Daar hield hij een handel in geestrijke dranken en rookgerief. Als liberaal ijveraar en politicus was hij consequent en liet zich in 1962 cremeren in Brussel.

Straatnamen met belangrijke figuren

Sinds de 20ste eeuw is het de gewoonte om (vooral nieuwe) straten de naam te geven van verdienstelijke inwoners of bekende nationale figuren

Wilmots, Juliaan (Hendrik Ghislenus), muziekacademiedirecteur

Dit beeld van de hand van Gerard Moonen, brengt hulde aan Juliaan Wilmots (1936-2000). Deze Truiense musicus en dirigent-stichter van het Ensemble Henric van Veldeke, bouwde doorheen de jaren een indrukwekkende muziekcarrie op. Zo was hij niet alleen directeur van de muziekacademie van Sint-Truiden en docent aan het Brusselse Conservatorium, maar schreef als componist ook talrijke orkestraties voor samenzangliederen.